IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко още доларът ще е световна резервна валута?

Или докъде ще доведе безпрецедентната монетарна политика на Федералния резерв

11:40 | 15.10.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко още доларът ще е световна резервна валута?
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 3
StraightForward
преди 8 години
АХХАХАХАХАХ ТУКА КОЛКО *** СТЕ СЕ СЪБРАЛИ .. СМЯХ ..СМЯХ, НИТО ЕДИН ОТ ВАС ЛИ НЕ Е УЧИЛ, НЕЩО ПРЕЗ ЖИВОТА СИ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Китай очевидно има потенциала в средно-срочен план (още повече, че при тях е въпрос на манталитет, бавния и методичен ход на процесите) да стане един такъв център, около който да се формира нов фактор на световната сцена, въпроса е кои ще са суровинните му сателити. Пъзела може да се размества многократно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Съперничество със щатите, за нарушаване на хегемонията им (т.е. за овладяване на една част от зоните в/у, които са установили някаква форма на контрол, защото на хоризонта не се виждат възможности, някой изцяло да ги маргинализира, камо ли да ги постави в подчинение) може да бъде водено от някакъв (хипотетичен) конгломерат от субекти (държави/сюзи на държави), който тр. да отговарят, според мене, поне на следните няколко условия/критерия:-Да имат конкурентен военен капацитет (1. технологии със съответстващата научно-развойна и индустриална инфраструктура, която да ги реализира автономно от чертожната дъска до готовия продукт; 2. човешки ресурс със съответстващата численост и квалификация, нужни на военната машина; 3. ядрен потенциал.)- Да разполагат с развита индустриална инфраструктура, която да дава заетост и препитание на вътрешно-общностното население; - Да имат достъп до достатъчно природни ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 4
Тялото
преди 10 години
Бъркаш за иновациите и технологията. Китай подават много повече научни патенти, а в европа се развиват най-високите технологии. САЩ имат маркетинга и "информационните" агенции, които да създават илюзията за наука и подем, но реално в индустрията им не се случва нищо. КОлите им са ***, всички компютърни компоненти са азиатски, софтуера се аутсорсва не само като работа но и като капитал, дори армията им разчита все повече на китайски компоненти.А по темата - долара отдавна не е американска валута. Има значителен брой страни които са заложили на него дългосрочно. Обаче... ако САЩ продължават с политиката на войни, подслушване, екстрадиране и полицействане по света колкото и да е слаба демокрацията в един момент всички тези страни ще се обърнат срещу САЩ под натиска на хората. И тогава няма да има световна валута. Даже мисля че няма да я наследи никой. Достатъчно е динамичен света на търговията за да се адаптира към такъв сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
rmarkov
преди 10 години
ФЕД не увеличава паричната база чрез кю и, a само заменя съществуващите ДЦК с резерви - общата стойност на паричната база е непроменена. Те си мислят, че я увеличава, тъй като за тях ДЦК не са пари, но резервите са. Това е останало от ерата на златния стандарт, тъй като тогава ДЦК-та не са могли да се обърнат в злато при ФЕД по фиксирания курс, но резервите са могли. ДЦК и резервите днес са пари в еднаква степен - и двете не са конверируеми в злато при централната банка. Има ли значение да ли имаш $1 милион в спестовна сметка или $1 милион в чекова сметка? Не, богатсвото ти е $1 милион и в двата случая.http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/07/marshall-auerback-interviews-warren.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
Lucifer
преди 10 години
...и каква ще е тая "нова единна валута"????...кошница от купища, необезпечени валути, някакво ново евро ли, дето и гърците да не могат да опропастят ???....не, нищо подобно....пак ще си е доброто, старо злато, дето от последните 7000 год. никой с нищо до сега не е успял да замени....и слава богу...но до тогава много пот, сълзи и кръв ще се леят...дай боже само да е по-скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 5
georgi_shum
преди 10 години
И не само - докато са и непоклатим научен, технологичен и иновационен лидер в света. В статията има истини - но е доста едностранчива.. За момента няма, а няма и да има кункурент на долара като резервна валута. Юана не може да го измести, поне докато не стане свободно и пазарно търгуем. А стане ли такъв - китайската икономика, разчитаща все още главно на износа като двигател на растежа, ще колабира, защото ще поскъпне сугурно почти до паритет с долара. И китайците го знаят, и затова го държат толкова изкъсо. И ще е така, докато не се пренастроят към икономика, разчитаща основно на вътрешно потребеление или поне с такъв приоритет..Ако забелязвате - това е политиката на новто им ръководство. Но ще им отнеме поне 10-15 години.. Но дори и като се случи долара няма да загуби позиици напълно.. Затова по релано е да се мисли, че отиваме към кошница от резервни валути... А това на по късен етап неминуемо ще доведе до... Нова единна световна валута..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 1
Gold Zombie
преди 10 години
Вярно е че има много истини в статията, но не се обяснява, кое е това, което все пак успява да закрепи долара, като резервна валута за целия свят, след като го отвързват от златото. Държавите по света продължават да го ползват и без златно покритие не заради сините очи на Никсън. Факторите са два - 1. петролът, от който всички се нуждаят се търгува само в долари и 2. US Army, за тези които си въобразяват, че могат да продават петрол в нещо друго.В момента, аз не виждам промяна в тези 2 фактора, така че какви фалити, какви 5 юана. Още повече, че за сега и Китай нямат полза, ако валутата им е световна резервна. Краят на долара наближава, но не е толкова близко. Когато се случи ще стане, защото Фед така са планирали и то след като са създали още много, много зелена шума от нищото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Докато има най-голяма и модерна армия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
mos70
преди 10 години
много му даваш....той долара вече загуби част от статута си на "резерва"!Каква "резерва" може да е валута, която се печата без покритие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още